Skip to content

Az ESD védett padlók sajátosságai

  esd védett padló

  Az iparban rendkívül fontos a megfelelő környezet kialakítása, hiszen nem mindegy, hogy az adott berendezések és a gyártott termékek milyen kölcsönhatásba kerülnek például a betonpadlóval. Olyan helyeken, ahol elektrosztatikus kisüléssel találkozhatunk, ott érdemes meggondolni egy ESD védett padló alkalmazását. De milyen sajátosságai vannak egy ilyen padlónak és miért érdemes használni?

  Miért hasznos az ESD padló?

  Az elektrosztatikus kisülés tulajdonképpen a mindennapokban is előfordul, de sokan nem foglalkoznak vele, hiszen nem feltétlenül okoz problémát. Egy ipari környezetben azonban igenis érdemes erre figyelni, hiszen nemcsak a tárgyak, hanem az emberi test is képes a feltöltődésre, így nem megfelelő elvezetés híján akár a beépítendő alkatrészre átadva egyenlíti ki a test a töltéseket.

  Éppen ezért nagyon fontos, hogy üzemvezetőként megakadályozzuk a töltések felhalmozódását, ami a megfelelő ipari betonpadló segítségével megoldható. Az ESD védett padló lényege, hogy egy speciális felületként biztosítja a statikus elektromosság vezetését és elvezetését. Ezáltal megelőzhető az elektronikai berendezések károsodása és meghibásodása az alapanyagok és termékek gyártása, valamint az alkatrészek beépítése közben.

  Mi történhet, ha nincs ESD védett padló?

  Ez azért nagyon fontos, mert ha nem ESD védett padló van az üzemben – legalább a speciálisabb helyeken -, akkor előfordulhat, hogy a már beépített alkatrészek meghibásodhatnak a végfelhasználónál, ami akár életveszélyes eseményeket is generálhat. Ilyen például egy autóelektronikai berendezés meghibásodása, vagy akár egy nem megfelelő működésű háztartási eszköz zárlata, kigyulladása.

  Miből készül a védett padló?

  A műgyanta felületek alkalmasak lehetnek az antisztatikus megoldáshoz, élettartamuk azonban sokkal alacsonyabb lehet, mint egy védetté tett csiszolt beton felület esetén. A műgyanta padló ugyanis sokkal könnyebben sérül és így a védelem is részlegesen megszűnhet, ami további károkat okozhat, ha nem veszik észre időben.

  Amennyiben a műgyanta padló lecserélése mellett döntene a vezetőség, úgy akár több héten keresztül kiesik a termelés az adott területen. Így érdemes már rögtön a beton alap és a csiszolt beton mellett dönteni, hiszen ez a felület kevésbé sérülékeny és sokkal terhelhetőbb, mint például a műgyanta padlók. Az iparban pedig ez rendkívül fontos.

  Hogyan lesz a beton ESD védett padló? Egyszerűen a meglévő betonfelületre kerül rá egy olyan vezető anyagréteg és földelő egység, ami segít az elektrosztatikusság elvezetésében. Így a betonpadló javítása is könnyebbé válik, ráadásul felújítás esetén sem lesz szükség a termelés leállítására.

  Milyen területeken alkalmazzák?

  Az ESD védett padlók széles körben alkalmazhatóak olyan területeken, ahol az elektrosztatikus kisülések károsíthatják az elektronikai berendezéseket és alkatrészeket, illetve a munkavállalók biztonságát.

  Hol jelenhetnek meg az ESD védett padlók?

  • Gyártás és összeszerelés: Az elektronikai és mikroelektronikai gyártók, valamint az összeszerelésre specializálódott létesítmények ESD védett padlókat használnak a termékek védelmére.
  • Kórházak és egészségügyi intézmények: Az egészségügyi szektorban fontos az elektronikus eszközök és műszerek mindig biztos és megfelelő működése, valamint a biztonságos használata, hiszen ez emberéletet menthet adott pillanatban.
  • Számítástechnikai és elektronikai termékek gyártása: Az egyik legfontosabb terület, hiszen az alkatrészek beépítése során nem keletkezhet elektrosztatikus kisülés.
  • Laboratóriumok és kutatóintézetek: A tudományos kutatást végző laboratóriumokban az érzékeny mérőműszereket és berendezéseket is védeni kell az ilyesfajta terheléstől, amit ESD védett padlók segítségével oldanak meg.

  Konklúzió

  Az ESD védett padlók ma már számos helyen alkalmazott megoldások, hiszen létfontosságúak azokon a területeken, ahol az elektrosztatikus kisülések veszélyeztethetik az elektronikai berendezéseket és alkatrészeket. Az ESD védett padlók használata és előnyei segítenek megőrizni az elektronikai berendezések biztonságát és a beépítés utáni megbízhatóságát egyaránt, miközben a munkavállalók védelmét is megfelelőképpen kiszolgálják.

  ESD védett padlóra lenne szükség? Tudta, hogy cégünk is foglalkozik ilyen speciális ipari padló telepítésével? Keresse fel cégünket elérhetőségeink egyikén és kérjen árajánlatot! Kollégáink minél hamarabb felveszik Önnel a kapcsolatot!