Skip to content

A legelterjedtebb ipari padlófelületek hibái, gyengeségei

  betonpadlo

  Az ipari aljzatok esetén fontos, hogy az üzem a megfelelő beton  padlótípust válassza ki az adott használati körülmények figyelembevételével. Azonban mint minden anyagban, idővel a burkolatokban is keletkezhetnek hibák, amit valahogyan kezelni szükséges a további használat érdekében. Cikkünkben áttekintjük a legelterjedtebb ipari padlófelületek típusait, hibáit, illetve gyengeségeit. Emellett megvizsgáljuk azt is, hogy hogyan lehet megelőzni vagy kezelni ezeket a problémákat.

  Az ipari padlófelületek típusai

  A gyárak és a csarnokok aljzata különböző padlótípusban és anyagminőségben jelenhet meg, amelyeket az adott környezeti és a használati igények határoznak meg. Az alábbiakban bemutatunk néhány gyakori ipari padlóburkolat típust.

  Padlófelületek az iparban:

  • betonpadló
  • műgyanta padló

  Mitől ipari az aljzat?

  Az üzemekben alkalmazott padlók nemcsak az esztétikai borítást jelentik. Ezeknek a csiszolt beton felületeknek minden esetben nagyobb teherbírásúnak kell lennie, mint a lakossági felhasználásúaknak, hiszen akár több tonnás gépeket is el kell viselniük. Emellett lényeges még az ellenállóság is, mivel akár három műszakban dolgozó munkatársak folyamatos jelenlétét is ki kell bírniuk.

  A másik fontos ipari padlótípus a műgyanta (vagy más néven epoxy) bevonat, amely esetén szintén érvényes a teherbírás fontossága, itt azonban még a különféle vegyi terheléseket és a kopásállóságot is figyelembe kell venni. Vannak olyan csarnokok, ahol a műgyanta padló valamilyen szinten ki van téve az időjárás viszontagságainak is. Itt is fontos a megfelelő ipari minőség, hiszen ez munkavédelmi szempontból elengedhetetlen.

  Számos tényezőtől függhet az is, hogy milyen hibák keletkeznek a különböző ipari padlófelületeken. Ezek pedig sajnos jelentős hatással lehetnek az üzleti tevékenységre, valamint a munkavégzés hatékonyságára egyaránt. A feltöredezett betonfelület ugyanis akár balesetet is okozhat, ami miatt leállhat a termelés is.

  Milyen hibái lehetnek a betonpadlóknak?

  Leginkább a gyártóberendezések vagy szállítójárművek rezgései okozhatnak repedéseket a betonpadlóban. Emellett hatással lehet még rá a főút közelsége, valamint nehezebb eszközök elejtése is. Ha már megvan a repedés, abból már erősebb mechanikai behatásra kialakulhatnak a nagyobb hiányosságok, kitörések is. Emellett a vegyi anyagok vagy savak maradandó károkat okozhatnak a betonfelületen, különösen ha nincsenek megfelelő védőbevonatok vagy kezelések.

  Mi lehet a gyengesége a műgyanta padlóknak?

  Habár ez az anyag is ipari célra készült, mégis megjelenhetnek rajta repedések a terhelés vagy a hőmérsékleti ingadozás hatására. Emellett elválhatnak egymástól a rétegei, és akár el is használódhat, amitől az anyag kikopik és balesetveszélyessé válik.

  Hogyan lehet megerősíteni az ipari aljzatot?

  Már meglévő, régebbi betonpadló javítására vagy éppen új aljzat megerősítésére ma már létezik igazán hatékony módszer. A Superfloor eljárásnak köszönhetően betoncsiszolással is elérhető a kívánt eredmény. A csiszolt beton ugyanis sokkal tartósabb, ráadásul könnyen karbantartható megoldássá válik, ami a felület simasága miatt nem engedi lerakódni a port. Ez a tisztaság mellett a munkavállalók egészségügyi körülményire is jó hatással van.

  Hogyan készül?

  A padló elkészítése során nem kell felverni a meglévő betonpadlót. Elegendő csupán a felső néhány réteget eltávolítani róla egy betoncsiszoló gép segítségével, hiszen ezzel érhető el a cement alatt megbúvó kőaggregátum. Ez adja ugyanis a padló erősségét, ennek csiszolásával és polírozásával pedig a fényesen sima felületet is. A betoncsiszolás folyamata mindemellett teljesen száraz: tehát nem kell elvezetni a vizet vagy más folyadékot az elkészítés során.

  Milyen tulajdonságai vannak a Superfloor-nak?

  Az ipari létesítményekben szükség van a tartós és erős burkolatra, amit a Superfloor teljesít is. Ez a megoldás tulajdonképpen nem egy új réteg a betonpadlón és nem is egy plusz megoldás, hanem a betonfelület csiszolásával érhető el. Óriási előny, hogy ez a lehetőség nemcsak a régi padlóburkolatok felújításakor, javításakor érhető el, hanem akár teljesen új gyárépületek vagy raktárcsarnokok padlózatánál is.

  Milyen hatással van a dolgozókra?

  Mivel rendkívül sima a felület, ezért sokkal kisebb rezgéssel és zajjal jár a targoncák, békák és más szállítóeszközök használata. Ez pozitív hatással van a munkavállalók közérzetére, fizikai egészségére egyaránt. Egy másik nagyon jó tulajdonsága ennek az egyenletes simaságnak, hogy a por sem képes lerakodni úgy, mint a szemcsésebb felületeken. Így séta közben vagy a szállítóeszközök használatakor nem verődik fel annyi por, ami tisztább munkakörnyezetet is jelent egyben.

  A csiszolt betont igazán egyszerű karbantartani, hiszen a hihetetlenül erős és fényesre csiszolt kőaggregátum nem olyan sérülékeny, mint a kezeletlen betonpadló. Amennyiben felkeltettük az érdeklődését a Superfloor megoldásunk iránt, úgy keressen fel minket elérhetőségeink egyikén!