Skip to content

A beton kevésbé ismert, előnyös tulajdonságai

  A beton tartóssága az egyik legfontosabb tulajdonság

  A mai kor uralkodó építőanyaga a beton – méghozzá nem véletlenül. Erős tartása, könnyű kezelhetősége és szép felülete magáért beszél. Számos népszerű tulajdonsága mellett azonban vannak más, nem annyira ismert előnyei is. Cikkünkben feltárjuk ezeket, valamint megismerkedhet a beton típusaival, alkalmazási lehetőségeivel, valamint az árarányokkal is.

  A beton használata padlófelületként

  A betonpadló alkalmazása egyre népszerűbbé válik az ipari és a kereskedelmi szférában is. A csiszolt beton keménysége és ellenálló képessége ugyanis kiválóan alkalmas olyan területek számára, ahol nagy terhelést kell elviselnie a talajnak. Ilyen például az a raktár vagy gyártócsarnok, esetleg mezőgazdasági gépbeálló, ahol a betonpadlónak gépjárműforgalmat vagy nehéz ipari berendezéseket kell elviselnie.

  Itt azonban mivel gépekről van szó, ezért megjelenhetnek különféle szennyeződések is a betonpadlón. Ilyen például a sár, a mezőgazdasági termékek hulladékai és maradványai, de akár a gépből szivárgó olajok és folyadékok is. Mivel egy csiszolt beton felületről van szó, ezért könnyen tisztíthatóak és karbantarthatóak, így ideálisak olyan helyeken is, ahol a tisztaság kiemelten fontos.

  Mivel ipari alkalmazásról van szó, érdemes még megemlíteni a javításokat is. Mi történik akkor, ha valamilyen sérülés, törés keletkezik a felületen? Illetve az elkoszolódott, kopott padlók is helyreállíthatóak? Szerencsére a betonpadló javítása megoldást nyújt ezekre a helyzetekre, így sokkal hosszabb ideig használható, valamint esztétikussá és balesetmentessé tehető a csiszolt beton.

  A betonfelület ára más felületekhez képest

  Az elmúlt években sokat változtak az építőanyagok árai, így a padlófelületek anyagai is sokkal drágábbak lettek a korábbinál. Bár a betonpadlók magas kezdeti költségekkel járhatnak, hosszú távon megtérülnek a tartósság, teherbírás, esztétika okán, illetve az alacsony karbantartási költségek miatt. A Superfloor technológiával készült betonpadlók árai azonban igazán kedvezőek a magas minőség mellett is. Más felületekhez képest a beton ára tehát versenyképes, így sok ipari szereplő választja ezt a megoldást.

  A beton típusai

  Többféle típusa is létezik az építőiparban használt betonnak. Elsősorban a nyomószilárdsági osztály szerint osztályozhatóak, így megkülönböztethetünk könnyű, közepes és nehéz betonfajtákat. Alapvető összetétele mindegyiknek a cement, a homok, a víz, valamint a kavicsos töltőanyag és a különféle adalékanyagok. Az osztályozásból a könnyű betonokat szokás padlóburkolatként használni, de ha óriási terhek elviselésére van szükség, akkor a nehéz betonok is jó alapot szolgáltathatnak.

  Az iparban alkalmazott betonpadlóknak számos tulajdonságnak meg kell felelnie. Ilyen például a korrózióállóság, a porozitás megfelelő mértéke, a fagyállóság, a kopásállóság, a keménység és a tartósság. Emellett lényeges még, hogy a felület síkpontos és egyenletes legyen, valamint alacsony karbantartási költségeket vonjon maga után. A betonpadlók egy továbbfejlesztett és sokkal tartósabb verziója a Superfloor, ami esztétikusabb, és sokkal egészségesebb környezetet jelent az ott lévők számára, mint a hagyományos felületek.

  Mitől függ a beton tartóssága?

  A betonpadlók és a csiszolt beton tartóssága számos tényezőtől függhet. Ilyen például a betonkeverék összetétele, tömörsége, a keverési arány és az eljárás, valamint a megfelelő ideig történő száradás. Emellett fontos az is, hogy a száradás ideje alatt megfelelő mennyiségű nedvességet kapjon a betonpadló, hogy jó minőségű alapként szolgáljon a betoncsiszoláshoz. A beton egyébként sokkal tartósabb, mint a műgyanta vagy az epoxi felületek.

  További tényező a tartósságnál az is, hogy egy betoncsiszoló gép segítségével kap-e megfelelő felületkezelést a betonpadló. A csiszolt beton ugyanis sokkal ellenállóbb és tartósabb, mint a nem kezelt társai. A Superfloor technológia ráadásul síkpontos és egyenletes felületek elkészítését teszi lehetővé.

  Hol alkalmazzuk elsősorban?

  Az iparban mindenképpen szükség van a beton használatára, hiszen egy stabil és megbízható alapot kell teremteni a gyártógépek alá, a raktárhelyiségekbe, valamint a közlekedéshez egyaránt. Ezek a padlók elnyelik a rezgéseket, ami elsősorban a gépeknél a kezelők számára jelent óriási könnyebbséget. Éppen ezért a legfőbb alkalmazási helyek a raktárak, magasraktárak padlói, a gyártócsarnokok, valamint a mezőgazdasági üzemek lehetnek.

  Ezek a helyszínek gyakran vannak kitéve a nehéz gépjárművek forgalmának, illetve a nehéz rakományoknak. Azonban a beton kiválóan ellenáll ezeknek a terheléseknek. Természetesen ez nem egy kizárólagos felsorolás, így szinte az ipar minden területén érdemes átgondolni a csiszolt betonpadlók alkalmazását. Felkeltettük az érdeklődését a Superfloor technológiával készült padlóink iránt? Keressen fel minket elérhetőségeink egyikén!